Pločasti kolektori

Ravni pločasti kolektori najraširenija su vrsta kolektora u upotrebi na svijetu za zagrijavanje potrošne tople vode i solarno grijanje prostora. Oni su dugovječni i učinkoviti. Oni su standard s kojima se uspoređuju sve ostale vrste kolektora.

Opis proizvoda

Pločasti solarni kolektori Superline proizvođača Ezinc u mogućnosti su pretvoriti maksimum solarne energije u toplinu. Univerzalno su odlično učinkoviti i primjenjivi u svim klimatskim područjima. Za ovu vrstu kolektora potrebna je montažna konstrukcija na koju se kolektori montiraju na kosi ili ravni krov odnosno bilo koju podlogu. Odlika visoke učinkovitosti ove vrste kolektora je u visokoselektivnom premazu bakrenog apsorbera koji je također dobro izoliran te zaštićen eloksiranim aluminijskim okvirom i prekriven solarnim kaljenim staklom.

Nacrti

Tehnički podaci

Prednosti

  • Superline pločasti kolektori za vodoravnu i okomitu ugradnju.
  • Univerzalno primjenjivi: montaža na ravni ili kosi krov, integracija u krov ili slobodna montaža.
  • Visoka učinkovitost presvučenog bakrenog apsorbera presvučenog visokoselektivnom premazom, integriranog bakrenog cjevovoda i toplinske izolacije smješteno u aluminijski okvir.
  • Kratko vrijeme montaže holenderskim spojevima – mogućnost povezivanja do 10 kolektora u seriju.
  • Dugi vijek trajanja kolektora – trajnost 30 godin.

Funkcija i namjena

Superline solarne kolektore moguće je montirati u vodoravnoj i okomitoj izvedbia. Kolektori zagrijavaju medij (solarni fluid) koji je prijenosnik topline te koji u spremniku zagrijava tekućinu za bilo kakvu namjenu (sanitarna voda, voda za grijanje prostora, bazenksa voda i dr.).

Sastavni dio kolektora je apsorber napravljen od bakrenih lamela sa bakrenim cjevovodom koji je presvučen dugotrajnim visokoselektivnim crnim ili plavim premazom koji osigurava visoku apsorpciju sunčevog zračenja te neznatnu emisiju toplinskog zračenja.

Apsorber je okružen aluminijskim kućištem kolektora toplinski izoliranim čime svodimo toplinske gubitke kolektora na minimum. Kolektor je prekriven kaljenom reljefnom staklenom plohom debljine 4 mm koja sprječava reflektiranje sunčanih zraka u okolinu i usmjerava ih prema apsorberu. Staklena ploha je brtvljena po cijelom obodu specijalnom gumom u jednom komadu stabilnom na UV-zrake i na taj način je spriječen prodor vlagu u sami kolektor.

Kolektori mogu biti sastavljeni u kolektorsko polje do max 10 kolektora bez dilatacijskih lira ili sl. Za međusobno povezivanje kolektora preporuča se originalni spojni pribor (spojni holenderi i dr.) za brzu i jednostavnu montažu. Jednostavno povezivanje solarnih kolektora i solarnog spremnika topline omogućeno je preko brzomontažnog solarnog seta koji sadrži sve potrebne elemente za pravilno funkcioniranje solarnog kruga. Za siguran rad tokom zimskog perioda preporučuje se punjenje sistema neotrovnim glikolom (propilen glikol) koji sprječava smrzavanje kolektora i cjevovoda. Cjevovod solarne instalacije mora biti dobro izoliran HT izolacijom otpornom na UV zrake. 

Postavljanje i održavanje

Postavljanje i održavanje prepustite osposobljenim instalaterima za tu vrstu posla kako bi sustav ispravno i dugotrajno funkcionirao.

Superline solarni kolektori u mogućnosti su pretvoriti maksimalnu solarnu energiju u toplinu ukoliko su pravilno instalirani i okrenuti prema jugu s nagibom od 30 - 50° u odnosu na ravnu plohu. Lokalni klimatski uvjeti, pogrešna instalacija, odklon kolektora u odnosu na južnu stranu mogu utjecati na efikasnost sustava.  Superline solarni kolektori testirani su na tlak od 14 bar. Maksimalni radni tlak kolektora iznosi 9 bar.

Jedan od najvažnijih dijelova u solarnom krugu je pravilno postavljen kolektorski osjetnik. Kod nepravilnog postavljanja osjetnika diferencijalna automatika dobiva netočne informacije o temperaturi na izlazu iz kolektora, a time efikasnost solarnog sistema drastično pada. Pravilno postavljen osjetnik nalazi se u protoku na izlazu iz kolektorskog polja. Nakon spajanja kolektora sa spremnikom (uključujući sve potrebno komponente) i završne tlačne probe solarni krug spreman je za punjenje solarnim fluidom (propilen glikol). Za punjenje solarnog sistema preporučuje se propilen glikol tzv. neotrovni antifriz koji sprječava mogućnost smrzavanja te se solar može koristiti cijele godine kako je to zbog efikasnosti sistema i predviđeno. Odzračni ventili trebaju biti otvoreni kako bi se oslobodio sav zrak u instalaciji tjekom procesa punjenja. Zatvorite odzračne ventile (ukoliko nisu automatski) i tlačite solarni sistem (preporučeni radni tlak 2,2 bar) na potreban tlak (uzimajući u obzir maksimalni radni tlak solarnih kolektora) te osigurajte ekspanzijsku posudu.

Na prijelazu godišnjih doba provjerite sigurnosne ventile, ekspanzijsku posudu, odzračne ventile, stanje i koncentraciju solarnog fluida. Ukoliko je moguće upotrijebite mjerač protoka kako bi provjerili protok te također upotrijebite manometar i termometar kako bi lako provjerili tlak i temperaturu u sistemu. Sigurnosni ventili, spojni fiting, odzračni ventili i druga oprema koja je u kontaktu sa solarnim fluidom trebaju biti izrađeni od materijala koji su otporni na uvjete visoke temperature.

Da bi maksimalno produžili vjek trajanja solarnog sistema i opreme molimo da pažljivo proučite i pridržavate se uputa datih od strane proizvođaća opreme u priručniku za instalaciju i održavanje. Također prema uputi proizvođaća kontaktirajte ovlaštenog servisera za održavanje i redoviti servis solarnog sustava.

Jamstvo

Jamstvo na Superline solarne kolektore vrijedi 60 mjeseci od dana puštanja u pogon, odnosno ukupno 63 mjeseca od dana prodaje uz pridržavanje općih uvjeta jamstva.