Ezinc

Termosifonski sustavi jedni su od najrasprostranjenijih sustava u blagim klimatskim područjima bez smrzavanja. Jednostavna su i jeftina rješenja solarnog zagrijavanja vode jer rade na principu prirodne cirkulacije bez pumpe, automatike i druge opreme koja se koristi u sustavima s prislinom cirkulacijom.

Opis proizvoda

Ezinc termosifonski solarni grijač vode s pločastim kolektorimaje visokoučinkovit s minimalnim potrebama održavanja.  Snabdjevanje toplom vodom omogućeno je kroz sva četri godišnja doba. Ezinc zatvoreni termosifonski indirektni solarni sustavi sa izmjenjivačem toplinesu ekonomski najisplativiji način dobivanja tople vode zagrijane sunčevom energijom.

Sustav uključuje solrni kolektor(e), spremnik tople vode, montažnu nosivu konstrukciju i pribor.

Zatvoreni termosifonski sustav sprečava smrzavanje i kamenac. 

Na spremniku tople vode nalazi se izmjenjivač topline u obliku duplog plašta koji obavija spremnik. U kolektorima se zagrijani fluid prirodnom cirkulacijom diže u izmjenjivač topline te indirektno zagrijava sanitarnu vodu u spremniku. Ohhlađeni fluid vraća se u kolektore.  Kada sunčeve energjenema dovoljno opcija dogrijavanja vode u spremniku je električni grijač.

Tehnički podaci

Tip Zapremnina Promjer Duljina Površina kolektora
KG-120 120 lit. 500 mm 1280 mm 1,76 m²
KG-150 150 lit. 600 mm 1080 mm 2,08 m²
KG-170 170 lit. 600 mm 1180 mm 2,28 m²
KG-200 200 lit. 600 mm 1330 mm 2 x 2,08 m²
KG-300 300 lit. 600 mm 1830 mm 2 x 2,28 m²
KG-500 500 lit. 780 mm 1780 mm 3 x 2,28 m²

Prednosti

Ezinc termosifonski sastoji se od:

  • Solarnih kolektora u odgovarajućoj veličini i vrsti.
  • Emajliranih spremnika tople vode.
  • Odgovarajućih nosača za svaki tip krova.
  • Svhi potrebnih priključaka i opreme.

Funkcija i namjena

Termosifonski sustavi koriste se svuda u svijetu u klimatskim područjima s većim brojem sunčanih dana i blage zime gdje temperatura rijetko kad pada ispod 0°C. To su sustavi sa spremnikom smještenim iznad kolektora kako bi se prirodnom cirkulacijom toplina iz kolektora prenosila za zagrijavanje vode u spremniku bez pumpe i automatike. Prednost ovih sustava je u jednostavnosti rada i cijeni. Budući da termosifonski sustavi ne koriste pumpu niti automatiku jednostavniji su i jeftiniji no s druge strane mana im je upravo zbog toga ne mogu biti kontrolirani ili upravljani te se voda u spremniku može dogrijavati samo ele. energijom. Također budući da se spremnik nalazi vani pod utjecajem vanjskih klimatskih uvjeta podložan je većim gubitcima topline te se takvi sustavi preporučuju u klimatskim područjima koji obiluju sunčanim danima.

Postavljanje i održavanje

Postavljanje i održavanje ovih sustava je jednostavno i bez velikih troškova. Za pravilno postavljanje i funkciju najbolje je angažirati iskusnog montera koji će sustav pustiti u rad. Termosifonski sustavi mogu se montirati na kosi ili ravi krov. Sustav se puni neotrovnim glikolom medijem za prijenos topline iz kolektora u spremnik.