Primjena

 

Zagrijavanje potrošne tople vode

Solarni sistem za zagrijavanje potrošne tople vode za obiteljske kuće ili višestambene jedinice pokriva 60 – 80% godišne potrebe.  Tek kad sunčeve energije nema dovoljno kroz duže vremensko razdobljevoda se grije iz drugih izvora topline. Ovisno o o navikama potrošača kapacitet solarnog sustava računa se na bazi potrošnje tople vode od 30 do 80 litara po osobi/dan.

 

Zagrijavanje potrošne tople vode u velikim sistemima

Najučinkovitija je pohrana energije predgrijavanjem potrošne tople vode sunčevom energijom za potrebe korištenja velikih potrošaća kao što su škole, bolnice, postrojenja i posebno zgrade s više obiteljskih stanova. Bdući da ti sustavi rade na relativno niskim temperaturama, solarni sustavi djeluju vrlo učinkovito. Dodatni izvor energije dogrijava vodu već unaprijed zagrijanu sunčevom energijom do željene temperature. U velikim sistemima osim solarne energije za grijanje potrošne tople vode koriste se i drugi energenti ako npr. otpadna toplina rashlada i sl.

 

Zagrijavanje potrošne tople vode i podrška u grijanju prostora

Veliki dio energije potreban za grijanje prostora može se dobiti iz solarnih sustava. To smanjuje troškove grijanja.Takvi solarni sustavi najisplativiji su u turizmu posebno na Jadranu te produžuju turističku sezonu. Budući da je u turističkim objektima velika potreba za potrošnom toplom vodom ljeti kada gostiju ima najviše solarni sustavi su velikih kapaciteta. U prijelaznim razdobljima proljeće i jesen kada je smanjen broj gostiju a ima potrebe za grijanjem zbog većeg broja sunčanih dana na tim područjima zagrijana voda solarnim kolektorima u takbim velikim solarnim sustavima usmjerava se u sustav grijanja.  Kod obiteljskih i manjih objekata solarni spremnici namjenjeni za potrošnu toplu vodu i grijanju prostora zimi služite za akumulaciju topline od kamina ili kotlova na pelet/drvoza grijanje prostora te nije potrebno svakodnevno loženje.

 

Zagrijavanje potrošne tople vode, podrška u grijanju prostora i grijanje bazenske vode

Ovi sustavi predstavljaju idealnu kombinaciju: ljeti se solarna energija koristi za zagrijavanje potrošne tople vode i bazenske vode a zimi za grijanje i toplu vodu.